De Graafschap heeft fantastische hoogtepunten gekend, maar de club heeft ook minder fortuinlijke periodes meegemaakt. We nemen je met dit artikel in vogelvlucht mee door de successen en prestaties van De Graafschap.

De hoogtijdagen van de jaren 90 en de degradatie

De hoogtijdagen van De Graafschap is zonder twijfel het seizoen 1990- 1991. In dit seizoen werd het team uit Doetinchem onder leiding van de bekende trainer Simon Kistemaker de ongeslagen kampioen van de Eerste Divisie, en promoveerde het team naar de eredivisie. Maar het succes was kortstondig. Na slechts 1 jaar in de Eredivisie gedegradeerde De Graafschap weer. Na vier jaar keerde het team weer terug in de Eredivisie, en de periode die tussen 1995 en 2003 die hierop volgde speelde is het langst dat De Graafschap ooit onafgebroken in de Eredivisie heeft gespeeld. Het grootste succes in deze periode behaalde het team in 1997, toen De Graafschap onder trainer Fritz Korbach op de achtste plaats eindigde. Dit is tot op heden de hoogste eindpositie die De Graafschap ooit heeft behaald. Helaas vielen de resultaten in de jaren die volgen weer tegen, totdat in 2003 het team onder trainer Peter Bosz na acht jaar in de Eredivisie te hebben gespeeld weer terug degradeerde naar de Eerste Divisie.

Het Wonder van Woudestein  

In het seizoen wat daarop volgde wist De Graafschap op een wonderbaarlijke manier weer opnieuw te promoveren naar de Eredivisie. Het fenomeen zou later de geschiedenis ingaan als ‘Het Wonder van Woudestein’. De Graafschap stond in de stand van de nacompetitie net onder Heracles Almelo. Alhoewel beide ploegen 11 punten hadden, had Heracles net een beter doelsaldo. De ommekeer kwam toen De Graafschap een uitwedstrijd moest spelen tegen Excelsior. In de 90e minuut was het gelijkspel, maar in de extra tijd wist verdediger Michael van der Kruis de winnende treffer te maken en eindigde de wedstrijd met 3-2. Doordat Heracles met 2-2 gelijk speelde tegen FC Volendam promoveerde de Graafschap in plaats van Heracles Almelo naar de Eredivisie. Maar wederom duurde hun promotie maar kort, want een jaar later degradeert De Graafschap alweer terug naar de Eerste Divisie.

Strijden tegen degradatie

Hierna wist De Graafschap weer zichzelf te hervinden en in 2006 eindigde het team als vijfde in de Jupiler League, om in 2007 met overmacht kampioen van de Eerste Divisie te worden. Het team had zich weer een weg teruggevochten naar de Eredivisie en verraste vriend en vijand door voor de winterstop op de twaalfde plaats in de Eredivisie te eindigen. Alhoewel het na de winterstop bergafwaarts ging en er maar één overwinning werd geboekt in de tweede seizoenshelft kon de club zich in de nacompetitie toch veilig spelen.

De jaren erop bleef het spannend of De Graafschap wel of niet zou degraderen. Het team kon een degradatie voorkomen door in de voorlaatste wedstrijd van de competitie en in de laatste minuut het winnende doelpunt te scoren tegen NAC Breda. En 2-2 gelijkspel tegen hun directe concurrent Volendam was voldoende om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Maar helaas ging het in de nacompetitie alsnog mis, en verloor De Graafschap in de finale over drie wedstrijden van RKC Waalwijk, en werd het team alsnog gedegradeerd.

Weer terug naar de Eredivisie en uit winnen van Feyenoord

Na de degradatie speelde De Graafschap in seizoen 2009-2010 weer als vanouds. In de beslissende kampioenswedstrijd tegen Go Ahead Eagles stond het team met 0-2 achter, maar ze wisten sterk terug te komen en in 86e scoorden ze de gelijkmaker om in de 89e minuut het winnende doelpunt te scoren en de wedstrijd met 3-2 te beslissen en kampioen te worden van de Jupiler League.

De Graafschap promoveerde weer naar de Eredivisie en behaalde in het seizoen 2010-2011 onder trainer Darije Kalezic weer goede resultaten. Ze verloren maar 3 van de 17 thuiswedstrijden, en wisten met 1-0 te winnen van Feyenoord in de Kuip. Ze sloten met 38 punten het seizoen af en eindigden op de veertiende plek, boven aartsrivaal Vitesse.

Donkere tijden voor De Graafschap

Maar weer was het succes maar van korte duur. Het seizoen erop was dramatisch voor De Graafschap. Er na een pijnlijke thuiswedstrijd tegen concurrent VVV-Venlo die eindigde in 4-1 in het nadeel van de Superboeren werd trainer Andries Ulderink op straat werd gezet. Ondanks dat onder interim-trainer Richard Roelofsen een rechtstreekse degradatie kon worden voorkomen, ging De Graafschap alsnog onderuit tegen FC Den Bosch in de nacompetitie.

De sportieve resultaten bleven slecht en er heerste ook op bestuurlijk niveau veel onrust in de club. Naast problemen met de financiën konden de bestuurders ook niet meer met elkaar door een deur. Ook bij de supporters nam de onvrede steeds verder toe waardoor het stadion vaak nog niet eens voor de helft gevuld was. Eind 2013 werd bekend gemaakt dat De Graafschap een schuld had van 3 miljoen euro. De club probeerde de schulden af te lossen door aandelen uit te geven en zette 30 aandelen te koop.

Een lastige weg terug 

Met de start van seizoen 2014-2015 waren de grootste financiële problemen achter de rug en leken de bestuurlijke problemen tot het verleden te horen. Omdat ze net hun financiële problemen hadden opgelost was er niet veel mogelijk wat betreft transfers, en daarom bestond het team in die tijd grotendeels uit eigen kweek en relatief onbekende spelers uit de Eerste Divisie. Ondanks enkele successen zoals het 1-1 gelijkspel tegen AFC Ajax waren de resultaten niet goed genoeg om te voorkomen dat het team onderaan de ranglijst eindigde. Toch was degradatie niet zeker de KNVB van plan was FC Twente terug te zetten naar de Eerste Divisie zodat De Graafschap in de Eredivisie zou blijven. Uiteindelijk besliste de KNVB in het voordeel van FC Twente, maar door de slepende beslissing had De Graafschap problemen om een goed een team samen te stellen voor het volgende seizoen. Het seizoen 2016-2017 zou dan ook de geschiedenis ingaan als het slechtste seizoen ooit voor de mannen uit Doetinchem.

De huidige positie van De Graafschap

Het seizoen erop werd flink de bezem door de selectie gehaald, maar er was financieel nog steeds niet veel mogelijk. Na een langzame start en wisselende resultaten wist De Graafschap uiteindelijk door een sterke eindsprint zich te plaatsen voor play-offs voor promotie/degradatie. Nadat het team achtereenvolgens SC Telstar en Almere City FC hadden verslagen, promoveerde De Graafschap weer naar de Eredivisie. Maar na één seizoen degradeerde het team in de nacompetitie alweer terug naar de Eerste Divisie. Maar alles wijst erop dat de Superboeren weer bezig zijn met zich een weg terug te vechten, want op moment van schrijven staan het team op de tweede plek in de Eerste Divisie.