De Graafschap in de Eerste Divisie

De Doetinchemse club De Graafschap werd in 1953 opgericht met als doel deel te nemen in de betaald voetbalcompetitie die werd georganiseerd door de Nederlandse Beroeps Voetbal Bond (NBVB). Sinds de oprichting speelt de club die de geuzennaam de Superboeren draagt afwisselend in de Eerste Divisie en de Eredivisie. In de Eerste Divisie wist De Graafschap tot drie keer toe de kampioenstitel te behalen.

De Graafschap Eerste Divisie

De introductie van het betaald voetbal

Omdat er behoefte was aan betaald voetbal en de KNVB daar niets van wilde weten werd de NBVB opgericht. Daarbij moet er een hele nieuwe competitie worden opgestart voor profvoetbal, waar ook nieuwe profvoetbalclubs voor nodig waren. Met die reden werden er een aantal nieuwe clubs opgericht, waarvan De Graafschap er één was. Samen met 9 andere ploegen zou De Graafschap in deze profcompetitie spelen. Toen een jaar later de KNVB en de NBVB tot een overeenstemming kwamen over het spelen van profvoetbal, fuseerden de twee organisaties en werd het betaald voetbal breed ingevoerd. In 1956 werd er een nieuwe competitieopzet gemaakt en werden Eredivisie en Eerste Divisie in het leven geroepen. De Graafschap werd toen bij de Eerste Divisie ingeschaald.

Degradatie naar de Tweede Divisie

Na een aantal jaar te hebben gespeeld werden succesvolle spelers als Pauke Meijers weggekocht door andere clubs, waardoor De Graafschap is genoodzaakt om zijn gelederen aan te vullen met spelers van amateurclubs uit de regio. Daardoor konden ze hun niveau niet vasthouden en degradeerde de club naar de Tweede divisie. Na een verpletterende overwinning op Wageningen weet de club in 1966 weer te promoveren naar de Eerste Divisie. Maar deze rentree bleef slechts beperkt tot één seizoen. Maar onder trainer Ad Zonderland ging het weer bergopwaarts met de club uit Doetinchem. De Haarlemse trainer introduceerde de assistent-trainer Guus Hiddink als veldspeler waarmee zee het kampioenschap van de 2e divisie wonnen in 1969 en definitief terugkeerden naar de Eerste Divisie.  

De Graafschap in Keuken Kampioen Divisie

Na een aantal sterke overwinningen die leidden tot een promotie naar de Eredivisie heeft De Graafschap ook langer periodes gespeelt in de Eerste Divisie die tegenwoordig de Keuken Kampioen Divisie heet, naar de grootste sponsor. Als De Graafschap in de Eredivisie. speelt behoort de club meestal tot de middenmoot, maar wanneer de club in de Eerste Divisie speelt is het een van de sterkere teams. Tijdens haar verblijf in de Eerste divisie heeft de club veel spectaculaire wedstrijden gespeeld zoals de wedstrijd tegen Excelsior in 2004, waarin Michael van der Kruis in de extra tijd het winnende doelpunt weet te scoren wat de stand naar 3-2 bracht en waardoor De Graafschap weer terug kon keren naar de Eredivisie. Dat ze in de Eerste Divisie een van de sterkere teams zijn blijkt ook wel uit het feit dat de club uit Doetinchem tot drie keer toe de kampioensbeker heeft weten te winnen in deze competitie. In 1991 weet De Graafschap zelfs ongeslagen deze plek te bereiken, wat de club weer een promotie naar de Eredivisie opleverde. Ook in 2007 en 2010 lukte het De Graafschap om kampioen te worden. Op dit moment speelt De Graafschap weer in de Eerste Divisie en staat de club op de 2e plaats in het klassement.

Over De Graafschap

Het ontstaan van De Graafschap is nauw verbonden met de watersnoodramp van 1953, al ligt Doetinchem niet in Zeeland maar in de Achterhoek. Nadat Zeeland in 1953 was getroffen door de stormvloed kwamen er verschillende hulpacties op gang om de bevolking te helpen. Een van de initiatieven was afkomstig uit de voetbalwereld. Bram Appel en Theo Timmermans organiseerden samen met andere Nederlandse voetbalprofs die in het buitenland speelden een officieuze interland tegen de Fransen. Met deze wedstrijd wilden ze geld inzamelen ten behoeve van de slachtoffers van de watersnoodramp. De KNVB noemde voetbalprofs in die tijd uitschot, maar door deze officieuze Watersnoodwedstrijd die in Parijs werd gespeeld op 12 maart 1953 werd duidelijk dat er een enorme behoefte was aan betaald voetbal. De KNVB weigerde echter om het profvoetbal in te voeren. Om toch profvoetbal te kunnen spelen werd de Nederlandse Beroeps Voetbal Bond (NBVB) opgericht die daarom ook wel de ‘wilde bond’ werd genoemd. Voor deze nieuwe bond moesten ook nieuwe clubs worden opgezet. In totaal werden er 14 clubs opgezet om een profvoetbal competitie op te kunnen zetten.

De enige overlevende zelfstandige club uit de NBVB

De Graafschap is een van de 14 clubs die werden opgericht om betaald voetbal te spelen.  Op 1 februari 1954 werd De Graafschap opgericht onder leiding van Johan Roodbergen. Een sneu detail is dat de oprichter Roodbergen zijn club nooit zag spelen, omdat hij nagenoeg blind was. De naam ‘De Graafschap’ verwijst naar de streek rond Doetinchem in Oost Gelderland. Ooit was deze streek het Graafschap Zutphen maar is nu beter bekend als De Achterhoek. Omdat in 1955 de NBVB toch met de KNVB fuseerde, werd er een gezamenlijke competitie opgestart. Om deze nieuwe competitie mogelijk te maken moesten veel clubs fuseren. De Graafschap fuseerde met VV Oosseld (VVO). Veehandelaar Bart Wentink stelde zijn weiland ter beschikking, en met de hulp van wegenbouwer Bernard Bruil werd aan de Vijverlaan een stadion gebouwd. Het nieuwe stadion kreeg de naam ‘De Vijverberg’. Van de 14 clubs die onder de NBVB zijn opgericht is De Graafschap de enige ploeg die nog als zelfstandige profclub bestaat.

Het eerste elftal van De Graafschap

Het belangrijkste was natuurlijk het samenstellen van het eerste team. Het lukte manager Gerrit Heetveld en zijn assistent van Beek om een complete selectie te formeren.

Ze wisten Gerrit en Epi Jansen, Karel Weijand, Gerrit Kluin, Eddie Hendriks, Dick Faber en Wim Hendriks die bij Vitesse speelden over te halen om de overstap te maken naar de Graafschap. Het team werd gecompleteerd met Tinus Gerritsen en Anton Beumer van de Dierense Boys, Marten Jochemsen en Wim Marskamp van Be Quick, Henk Welgraven van Wageningen en Piet de Wilde en Henk Jansen die van Doetinchem kwam. Iets later werden ook Hennie Jonker van AGOVV, Charley van de Weerd van Wageningen en Pauke Meijers van N.E.C. aangetrokken. De enige speler voor wie Heetveld een bedrag op tafel heeft moeten leggen was Meijers. Hij moet voor de transfer namelijk 1000 gulden betalen aan de vader van Pauke Meijers. Het voetbaltenue van De Graafschap zou bestaan uit een shirt met horizontale blauwe en witte strepen, een witte broek en kousen die eveneens horizontaal blauw en wit gestreept waren.

De eerste wedstrijden van De Graafschap

In afwachting van de bouw van hun eigen stadion trainde De Graafschap onder het toeziend oog van trainer Leendert IJsennagger in de eerste instantie op een veldje achter een gymnastiekzaal aan de Steinlaan in Doetinchem. Hun eerste oefenwedstrijd vond plaats op 7 augustus 1954 achter gesloten deuren in het stadion Veldwijk in Hengelo. Als tegenstander hadden ze Twente Profs die ze overtuigend met 8-3 versloegen. Er volgde nog een oefenduel tegen de profclub Amsterdam die met 5-0 werd verloren en een wedstrijd tegen en Alkmaar die met 1-0 werd gewonnen.

Op 4 september 1954 was het zover en werd de eerste wedstrijd gespeeld tegen Fortuna ’54 in een vol De Vijverberg stadion, wat net klaar was. Anton Beumer mocht met zijn afstandsschot het allereerste doelpunt wat in De Vijverberg werd gemaakt op zijn naam schrijven. De wedstrijd tegen Fortuna ’54 eindigde met 1-1 gelijkspel. Maar toch waren er mensen die niet zo blij waren met een nieuwe profvoetbalclub in Doetinchem. De besturen van Achterhoekse amateurclubs waren bang dat de bezoekersaantallen van hun wedstrijden terug zouden lopen. Die vrees bleek ook waarheid te worden, want na deze eerste wedstrijd trokken toeschouwers in groten getale naar stadion De Vijverberg. 

De geuzennaam superboeren

Je hebt vast wel eens gezien of gehoord dat De Graafschap superboeren worden genoemd. De bijnaam superboeren is begin jaren ’90 ontstaan. In die tijd speelde De Graafschap onder leiding van trainer Simon Kistemaker in de Eredivisie en had zijn beste seizoen ooit. Omdat de ploeg zo goed presteerde konden supporters van andere clubs het niet nalaten om ze uit te jouwen voor ‘Boeren!’ Maar in plaats van boos te worden transformeerden de supporters van De Graafschap de naam in superboeren en droegen deze trots als geuzennaam. Welke supporter het precies is geweest die de geuzennaam bedacht heeft weten we niet. Ondanks dat er wordt gedacht dat Hans Kraay jr. de naam superboeren zou hebben bedacht, gaat die eer dus naar de onbekende Graafschap supporter. Hans Kraay jr was wel de eerste die de term superboeren in de media gebruikte.

De Graafschap succes-bierviltje

Successen en dieptepunten

De Graafschap heeft mooie momenten gekend als voetbalploeg, maar ook minder goede momenten. Het is een club die vaak sterk speelt maar ook zijn slechte jaren heeft. Het seizoen 1990- 1991 staat te boek als het beste seizoen ooit van De Graafschap, en onder leiding van Fritz Korbach wist het team in seizoen 1996-1997 de 8e plaats in de Eredivisie te bereiken, wat tot op heden niet meer door ze is geëvenaard. Maar door wisselingen in trainers en speelstijl, geblesseerde spelers en perikelen met financieren en bestuur die in 2013 de club parten speelde, lukt het De Graafschap niet altijd even goed om de consistentie vast te houden die een Eredivisie club aan de dag moet leggen, waardoor De Graafschap helaas met enige regelmaat weer naar de Eerste Divisie degradeert.