De Vijverberg 

Stadion de Vijverberg is de thuishaven van voetbalclub De Graafschap en werd in 1954 gebouwd. Er was haast bij de constructie, want de club was net was opgericht om in de profvoetbal competitie van de NBVB te spelen. Het stadion zou verrijzen op een veld gelegen aan de Vijverlaan, en beschikbaar was gesteld door de plaatselijke veehandelaar Bart Wentink. Het stadion kreeg dezelfde naam als het hotel dat ooit op dezelfde plek stond. Het hotel was destijds De Vijverberg genoemd omdat voor de bouw van het hotel een aantal vijvertjes moesten worden gedempt en er een kleine ‘berg’ ontstond.

In vijf maanden van weiland naar stadion

In slechts vijf maanden werd het veld geëgaliseerd, keten gebouwd voor het bestuur en om dienst te doen als kleedkamer, en werden er houten tribunes geplaatst rond het veld, die de club voor een klein bedrag konden overnemen van amateurclubs uit de omgeving. 

Op 4 september 1954 was het stadion gereed en werd de aftrap verricht door burgemeester J.E. Boddens Hosang. Het stadion was uitverkocht en alle 12.000 toeschouwers waren getuige van het allereerste doelpunt wat werd gemaakt door Anton Beumer in de wedstrijd die werd gespeeld tegen Fortuna ’54. De wedstrijd zou later met 1-1 gelijkspel eindigen.

Meer toeschouwers na de start van de nieuwe competitie van betaald voetbal

Uitbreiding was hard nodig, en enkele maanden later werd er een overdekte tribune bijgebouwd. De extra tribune leverde duizend plaatsen op, wat de totale capaciteit van het stadion naar 12.500 plaatsen bracht, waaronder slechts 3500 zitplaatsen. Inmiddels was de NBVB gefuseerd met de KNVB en de nieuwe KNVB-competitie trok veel bezoekers. Al snel had De Graafschap te veel toeschouwers voor de faciliteiten die het stadion bood en moest er gerenoveerd worden. In de jaren ’60 werden een voor een de houten tribunes vervangen door betonnen tribunes die beter voldeden aan de standaard van die tijd. Ook werd in november 1969 een typische overdekte Elascon tribune gebouwd aan de westzijde van het veld. Later zou deze tribune de naam ‘Spinnekop’ krijgen, omdat hier de meest fanatieke De Graafschap supporters zaten. De naam ‘Spinnekop’ kwam de Spion Kop tribune vandaan in het Anfield stadion in Liverpool waar eveneens de fanatiekste supporters te vinden waren. 

Kort daarna werden ook tribunes geplaatst aan de andere drie zijden van het stadionveld. De tribune aan de noordzijde werd de Roodbergen Tribune genoemd, aan de oostzijde de verrees de Groenendaal Tribune, en aan de zuidzijde werd de Vijverberg Tribune geplaatst. Ook werden er lichtinstallaties geïnstalleerd in de vier hoeken van het stadion. 

Grootscheepse renovatie aan het einde van de jaren ‘90

In de jaren ‘80 was het wederom tijd voor een renovatie. De Vijverberg Tribune kreeg in 1986 een overkapping en wordt hoofdtribune omdat er een hoofdgebouw werd aangebouwd voor kantoren en kleedkamers. Aan het begin van de jaren ’90 werd de Groenendaal Tribune aan de oostzijde die sinds de bouw in 1954 in vrijwel ongewijzigde staat is gebleven voorzien van een eenvoudige zittribune. 

Toen in de jaren ’90 het bestuur concludeerde dat het stadion in zijn huidige vorm niet meer voldeed aan de capaciteitsnormen en hedendaagse eisen, werden plannen voor een nieuw stadion geïntroduceerd. Maar de supporters zagen daar niets in en verwezen de plannen zonder pardon naar de prullenbak. Daarom werd in de zomer van 1998 besloten in plaats van nieuw te bouwen het bestaande stadion grondig te renoveren. In twee jaar tijd werden de vier tribunes gesloopt en vervangen door moderne nieuwe tribunes en werden de vier hoeken dicht gebouwd. Door de renovatie kwamen de tribunes ook dichter op het veld te staan. De reservebank is in de nieuwe constructie een onderdeel van de tribune geworden. Dit gaf een compactere sfeer, en is vergelijkbaar met de bouwstijl en sfeer van veel Engelse stadions. Ook kwamen er twee Business Lounges, waar de uitgebreide Business Club van De Graafschap een ruime ontvangst heeft. Buiten de wedstrijddagen om konden deze ruimtes ook worden gebruikt voor diverse andere bijeenkomsten.

Financiële malaise en terugkeer naar de Eredivisie

In 2000 was de verbouwing van stadion De Vijverberg gereed, en werd feestelijk geopend op 12 augustus met een oefenwedstrijd tegen de Spaanse club Deportivo Alavés die in gelijkspel zou eindigen. In 2006 belandde De Graafschap in een financiële malaise. Om daaruit te komen kon de club voor relatief weinig geld de grond waarop het stadion stond overnemen van de gemeente om door te kunnen verkopen aan een groep investeerders. Toch wist De Graafschap ondanks alle financiële problemen kampioen in de Eerste Divisie te worden en weer te promoveren naar de Eredivisie. Dat leidde wederom tot meer toeschouwers waardoor de Vijverberg weer moest worden uitgebreid. De 11.000 plaatsen konden worden opgerekt naar ruim 12.600 plaatsen door de onderste rij die alleen stoeltjes voor stewards had te voorzien van stadionstoeltjes.

Spinside en Brigata Tifosi

Vak 15 en 16 van de Spinnekop, de west tribune van de Vijverberg die ook wel Spinside wordt genoemd, werd altijd bevolkt door de Brigata Tifosi. De Brigata Tifosi zijn de meest fanatieke supporters van De Graafschap die elke wedstrijd zorgen voor sfeer, enorme spandoeken en andere ludieke acties. Omdat de supporters eigenlijk de hele wedstrijd stonden, hadden ze meerdere keren gevraagd of de stoeltjes konden worden verwijderd. In 2008 werd hun wens ingewilligd en kreeg De Vijverberg sinds lange tijd weer een staantribune. 

De Brigata Tifosi kreeg vanaf de start van seizoen 2012-2013 een eigen vak op de Roodbergen Tribune. Maar na onenigheid met het bestuur van De Graafschap werd dat weer ingetrokken. De oneindigheid kon worden bijgelegd zodat na de winterstop Brigata Tifosi weer terugkeerde naar hun oude vak 16 in de Spinnekop dat ze kregen toegewezen als hun eigen vak.

De toekomst van de Vijverberg

Om te kunnen blijven voldoen aan de hedendaagse standaard en de begroting te vergroten heeft De Graafschap onderzocht of er een nieuw stadion kon worden gebouwd. Er werden meerdere locaties bekeken, waaronder een locatie langs de A18, een locatie op Sportpark-Zuid en bij het voormalige Vredestein Complex. Maar nadat de onderhandelingen waren vastgelopen werd eind februari 2012 bekendgemaakt dat De Graafschap afziet van het bouwen van een nieuw stadion en gaat onderzoeken of het huidige stadion kan worden uitgebreid en gemoderniseerd.

Hoe bereik je het stadion Vijverberg?

Het stadion van de Graafschap (De Vijverberg) biedt plaats voor 11.000 toeschouwers. Alle tribunes zijn voorzien van stoeltjes, alle bankjes zijn verwijderd na de bouw van het nieuwe stadion. De Vijverberg bestaat uit 4 tribunes; Spinnekop, Roodbergen, Groenendaal en de Vijverberg. Men zit vlak op het veld, dit lijkt veel op de Engelse voetbalstadions. Supporters zitten daar ook vrij dicht op het veld.

De kleedkamers zijn voorzien van douches en een bad. In de voorzijde van het stadion bevind zich onder de roltrap een fanshop. Iedere week zit het bijna vol, maar echt uitverkocht is het eigenlijk nooit. Er zijn altijd wel een paar plaatsen vrij. Meestal zitten er gemiddeld zo’n 9.250 man.

Vanuit Arnhem

  • Via snelweg A12 en A18 richting Doetinchem
  • A18 afrit 4: Doetinchem-Oost/Terborg
  • Vervolgens richting Doetinchem-Doesburg
  • Bij de 2e verkeerslichten rechtsaf
  • Op de rotonde aangekomen, rechtdoor blijven rijden

    Via Lijsterbeslaan (Parkeerplaats 3 – P3)
  • Direct na spoorwegovergang bij verkeerslichten rechtsaf richting Zelhem-Ruurlo
  • Vervolgens eerste weg rechts
  • Deze weg volgen totdat u tweemaal over het spoor bent gereden
  • Aan uw linkerkant treft u de hoofdingang aan

    Via Dennenweg (Parkeerplaats 1 en 2 – P1 & P2)
  • Eerste afslag rechts (Oude Terborgseweg)
  • Vervolgens derde straat (Dennenweg)
  • Deze weg volgen totdat u na de spoorwegovergang de Lijsterbeslaan / Rekhemseweg recht oversteken

Vanuit Varsseveld

  • Via snelweg A18 richting Doetinchem
  • A18 afrit 4: Doetinchem-Oost/Terborg
  • Vervolgens richting Doetinchem-Doesburg
  • Bij de 1e verkeerslichten rechtsaf
  • Op de rotonde aangekomen, rechtdoor blijven rijden

    Via Lijsterbeslaan (Parkeerplaats 3 – P3)
  • Direct na spoorwegovergang bij verkeerslichten rechtsaf richting Zelhem-Ruurlo
  • Vervolgens eerste weg rechts
  • Deze weg volgen totdat u tweemaal over het spoor bent gereden
  • Aan uw linkerkant treft u de hoofdingang aan

    Via Dennenweg (Parkeerplaats 1 en 2 – P1 & P2)
  • Eerste afslag rechts (Oude Terborgseweg)
  • Vervolgens derde straat (Dennenweg)
  • Deze weg volgen totdat u na de spoorwegovergang de Lijsterbeslaan / Rekhemseweg recht oversteken

Vanuit Zutphen

  • Via N346 richting Warnsveld/Lochem
  • Na afslag Eefde vervolgens eerste afslag rechts
  • Deze weg (N319) volgen tot Vorden
  • Voor Vorden rechtsaf via N316, richting Hengelo / Doetinchem
  • Deze weg alsmaar blijven volgen (u komt Doetinchem binnen via de Kruisbergseweg, waarin een aantal verkeersdrempels zijn verwerkt. U passeert het ziekenhuis en een scholengemeenschap).
  • Vervolgens bij de vier kruispunten met verkeerslichten rechtdoor
  • Inmiddels rijdt u op de Kennedylaan
  • Na het vierde kruispunt neemt u de derde afslag links (Julianaplein)
  • Vervolgens rijdt u tweemaal een spoorweg over
  • Direct na de tweede spoorwegovergang treft u aan uw linkerhand de hoofdingang aan.