Door de jaren heen zijn er een aantal clubs in beeld gekomen die kunnen worden aangemerkt als rivalen van De Graafschap. De club heeft met enige regelmaat in de Eredivisie gespeeld, maar speelt momenteel in de Eerste Divisie en heeft in beide niveaus clubs getroffen die als rivalen kunnen worden beschouwd. Een wedstrijd waarin De Graafschap een rivaal treft is altijd spectaculair, ook omdat er dan vaak een promotie of degradatie op het spel staat. Hieronder beschrijven we de clubs die je zou kunnen aanmerken als rivalen van De Graafschap.

Derby van het Oosten

Wanneer clubs uit het Oosten van het land elkaar treffen hebben we het over de Derby van het Oosten. Het woord derby wordt gebruikt als twee clubs uit dezelfde stad of dezelfde regio elkaar treffen in een wedstrijd. In het geval van de derby van het oosten hebben we het vaak over een treffen tussen de clubs De Graafschap en Vitesse. Maar ook een wedstrijd van De Graafschap tegen NEC wordt betiteld als derby van het oosten.

Aartsrivaal Vitesse

De eerste club die in gedachten komt als je het hebt over rivalen is de club Vitesse uit Arnhem. Deze club kan echt worden aangemerkt als aartsrivaal om meerdere redenen. Allereerst is deze wedstrijd een duel tussen de stad en het platteland. In de ogen van het publiek is het een botsing tussen de elegante manier van voetballen die Vitesse laat zien en de meer rauwe strijdlust en passie van De Graafschap. Maar de wedstrijd is in zekere zin ook een botsing tussen de zelfbewuste stadse mentaliteit van Vitesse en de Achterhoekse plattelandsmentaliteit van De Graafschap. Dit laatste kun je ook opmaken uit de kleurstelling van de tenues van beide clubs. Het tenue van de Graafschap is blauw met wit, wat de stadskleuren zijn van Doetinchem. Daarentegen zijn de kleren van het tenue van Vitesse geel met zwart, de kleuren van de provincie Gelderland. Vitesse redeneert namelijk dat zij met recht de provinciale kleuren dragen omdat ze bij de beste clubs van Gelderland horen en in de Gelderse hoofdstad gevestigd zijn. Het moet gezegd worden dat supporters van De Graafschap Vitesse meer als een rivaal beschouwen dan andersom het geval is. Maar dat neemt niet weg dat deze duels altijd beladen zijn. De clubs zijn dan ook aan elkaar gewaagd en wedstrijden waar aan beide zijden flink strijd wordt geleverd zijn meer regel dan uitzondering.

Sterke rivaliteit met N.E.C. 

Ook met het Nijmeegse N.E.C., een andere ploeg uit het oosten van het land, is er een sterke rivaliteit. Er is niet zozeer een mentaliteitsclash, wat het ‘volkse’ karakter van de Nijmegenaren botst in die zin niet echt met de mentaliteit van de Superboeren. Maar sportief gezien zijn deze twee clubs sterk aan elkaar gewaagd. De Graafschap en NEC zijn elkaar vaker zowel in de Eerste Divisie als in de Eredivisie tegengekomen, wat leidde tot spectaculaire wedstrijden die tot de laatste minuut spannend bleven. De beide clubs strijden daarom ook met enige regelmaat in de play-offs voor een promotie of degradatie.

Door de jaren heen is De Graafschap altijd iets sterker gebleken dan de club uit Nijmegen. Beide clubs hebben ook een fanatieke achterban wat leidt tot beladen wedstrijden en confrontaties tussen de supporters van beide clubs.

Go Ahead Eagles

Naast de clubs Vitesse en N.E.C. is ook Go Ahead Eagles een echte rivaal van De Graafschap op sportief gebied. Net als met N.E.C. zijn de twee clubs sterk aan elkaar gewaagd. Veel mensen zien een treffen tussen de mannen uit Doetinchem en de Deventenaren als een topper in de Eerste Divisie. Ook Go Ahead Eagles heeft zowel in de Eerste als in de Eredivisie gespeeld, dus de rivaliteit gaat ook al jaren terug omdat de beide clubs elkaar regelmatig treffen wanneer er een promotie of degradatie op het spel staat.  Rivaliteit tussen de supportersgroepen is er altijd geweest, maar sinds het begin van deze eeuw is de rivaliteit tussen de supporters van beide clubs verergerd door incidenten rondom de nacompetitiewedstrijden.