De Graafschap in de hoogste voetbaldivisie: Eredivisie

De Graafschap is in 1953 ten tijde van de Nederlandse Beroeps Voetbal Bond (NBVB) opgericht met het doel om betaald voetbal te gaan spelen. De club uit Doetinchem met de bijnaam de Superboeren speelt sinds de oprichting afwisselend in de Eerste Divisie en de Eredivisie. Omdat ze regelmatig promoveren of weer degraderen zijn ze een van de minder voorspelbare ploegen in de hoogste divisies. 

De Graafschap Eredivisie

De introductie van de Eredivisie en Eerste Divisie

De NBVB werd opgericht omdat er een behoefte was aan betaald voetbal. Maar dat was volledig tegen de wens van de KNVB in. Daarom werden er een aantal nieuwe clubs opgericht om in deze betaalde competitie te spelen. De Graafschap was een van de 10 teams die in deze nieuwe competitie speelde. Een jaar later kwamen de KNVB en de NBVB tot een overeenstemming over het spelen van betaald voetbal, en fuseerden de twee organisaties waardoor het betaald voetbal nu ook bij de KNVB werd ingevoerd.

Doordat de KNVB met de NBVB fuseerde moest er een nieuwe opzet voor de competitie gemaakt worden. De Eredivisie en Eerste Divisie werden geïntroduceerd en De Graafschap werd bij de Eerste Divisie ingeschaald. De Graafschap zou vanaf 1969 afwisselen bij de Eerste- of de Eredivisie spelen. Het succes van de club kun je onder andere meten door te kijken daar de periodes dat ze in de Eredivisie hebben gespeeld, alhoewel ze in de Eredivisie nooit prijzen hebben gewonnen.

1973 – 1977: De eerste periode dat De Graafschap in de Eredivisie speelde 

De eerste periode dat De Graafschap bij de Eredivisie speelde was tussen 1973 en 1977. Door een overwinning van 4-2 zege op PEC promoveert De Graafschap naar de Eredivisie. Deze periode speelde De Graafschap hoofdzakelijk in de middenmoot van de competitie, maar kende wel een aantal opmerkelijk wedstrijden. Onder andere de overwinning op Ajax met 1-0 door een doelpunt van Oeki Hoekema. Maar na vier seizoenen en een ontluisterende nederlaag bij en thuiswedstrijd tegen FC Amsterdam weet de club zich niet te plaatsen en wordt De Graafschap weer gedegradeerd naar de Eerste Divisie.

1981 – 1982: De tweede periode dat De Graafschap in de Eredivisie speelde

De tweede periode dat De Graafschap in de Eredivisie speelde was eigenlijk maar een enkel seizoen. Door twee doelpunten van Boudewijn de Geer won De Graafschap met 2-0 van FC Den Bosch en kwam de club in 1981 weer terug in de Eredivisie. Misschien was dit te vroeg voor de club uit Doetinchem, want na een seizoen wat ze bedroevend afsloten met de doelcijfers 29-95 namen ze weer afscheid van de hoogste divisie.

1991 – 1992: De derde periode dat De Graafschap in de Eredivisie speelde

Onder trainer Simon Kistemaker beland De Graafschap voor de derde keer in de Eredivisie. In 1991 wordt De Graafschap ongeslagen kampioen van de Eerste Divisie. Maar de daaropvolgende periode in de Eredivisie beperkte zich wederom tot slechts een seizoen. Door een ernstige sleutelbeenblessure van aanvaller en topscoorder Peter Hofstede in het begin van het seizoen wist het elftal niet genoeg punten te scoren, en aan het einde van het seizoen valt wederom het doek in de Eredivisie voor De Graafschap.

1995 – 2003: De vierde periode dat De Graafschap in de Eredivisie speelde

Iedereen is het erover eens dat de periode 1995 – 2003 de beste was, en dan met name het seizoen van 1996-1997. In dat jaar wist de ploeg uit Doetinchem de achtste plaats te behalen in de competitie. Dit is tot op de dag van vandaag de beste prestatie die De Graafschap in de Eredivisie heeft geleverd. In 2003 degradeerde de ploeg weer.

2004 – 2005: De vijfde periode dat De Graafschap in de Eredivisie speelde

In 2004 keerde De Graafschap weer terug in de Eredivisie door een wedstrijd tegen Excelsior die later bekend zou staan als Het Wonder van Woudestein. In de 90e minuut was de stand 2-2. In het klassement stond De Graafschap net iets onder Heracles Almelo. Maar omdat Heracles Almelo gelijk speelde tegen Volendam en Michael van der Kruis door in de extra tijd te scoren de wedstrijd met 3-2 voor De Graafschap De Graafschap voor de vijfde keer naar de eredivisie. Maar wederom was de tijd in de Eredivisie beperkt tot een seizoen.

2007 – 2009: De zesde periode dat De Graafschap in de Eredivisie speelde

In 2007 begon De Graafschap sterk en stond de club voor de winterstop op de 12e plaats, maar het lukte de mannen uit Doetinchem niet om hun positie vast te houden. Na te hebben verloren van RKC Waalwijk degradeerde de club weer naar de Eerste Divisie.

2010-2012: De zevende periode dat De Graafschap in de Eredivisie speelde

Seizoen 2010-2011 was weer een goede periode voor de Superboeren, Met 38 punten kwamen ze uit op de veertiende plek, wat de beste prestatie van De Graafschap is sinds de eeuwwisseling. Ook verloren ze dit seizoen maar drie van de zeventien thuiswedstrijden en wonnen ze in de Kuip met 1-0 van Feyenoord.

2015 – 2016: De achtste periode dat De Graafschap in de Eredivisie speelde

Dit seizoen werd door de club ‘het langste seizoen’ genoemd vanwege de perikelen rond FC Twente. De KNVB twijfelde of ze FC Twente wilden degraderen naar de Eerste Divisie waardoor De Graafschap die onderaan de lijst bungelde in de Eredivisie zou kunnen blijven. Maar de KNVB besliste uiteindelijk dat FC Twente niet hoefde te degraderen wat in het nadeel was van de Graafschap die weer terug moesten naar de Jupiler League.

2018 – 2019: De negende periode dat De Graafschap in de Eredivisie speelde

Nadat achtereenvolgens De Graafschap SC Telstar en Almere City FC wist te verslaan, promoveerde de club opnieuw naar de Eredivisie. Maar via de nacompetitie degradeerde de club uit Doetinchem na een seizoen weer terug naar het tweede niveau.